Studiefinanciering hoger onderwijs

Als je studeert aan een hogeschool of universiteit krijg je vanzelfsprekend studiefinanciering hoger onderwijs. Voor hbo en universiteit ziet het er hetzelfde uit.

De voorwaarden voor hoger onderwijs studiefinanciering

Studiefinanciering

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Lening of gift?

Je studiefinanciering is een lening die je na je studie moet terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden.

Bedragen

De bedragen voor stufi voor hbo en universiteit zagen er in 2011 zo uit:

Uitwonend Thuiswonend
Basisbeurs € 266,23 € 95,61
Aanvullende beurs € 240,92 € 221,00
Lenen € 287,54 € 287,54
Collegegeldkrediet € 139,33 € 139,33
Totaal € 934,02 € 743,48

Je kan aardig wat extra lenen ten opzichte van mbo-ers. Ook kun je collegegeldkrediet aanvragen, puur om de kosten van je college een beetje te compenseren. Dit is wel een lening, die je gewoon weer terug moet betalen.

Meer info?

Meer informatie over studiefinanciering en het aanvragen daarvan kun je vinden door hier te klikken.