Studenten 2/3

Hoe schrijf je je in bij een studie?

Voor je gaat studeren moet je je eerst bij een studie aan een hogeschool of universiteit inschrijven. Hoe doe je dat? Een makkelijk stappenplan:

Stap 1 Wanneer is de deadline?

Een van de belangrijkste dingen die je zo snel mogelijk moet doen: kijk goed wanneer de uiterste datum is om je in te schrijven bij jouw studie.

“Oh, dat kan vast nog wel na m’n eindexamens” Nee.

Bij veel opleidingen is de deadline 1 mei maar bij velen nog eerder. Kijk dus goed op de website van jouw universiteit of hogeschool, of bel ze desnoods op.

Let op! Het duurt een aantal dagen om je studielink aan te vragen. Om een studiekeuzecheck te doen (en eventueel een nieuwe studie te vinden!) Ook om je inschrijvingsverzoek te verwerken. Begin dus minstens 2 weken voor de deadline met de volgende stappen:

Stap 2 Wat zijn de eisen?

Alle studies in Nederland hebben toelatingseisen. Zoek op of jij voldoet aan de eisen voor de studie die jij wilt doen.

Stap 3Ga naar Studielink

Ga naar studielink.nl en log in met je DigiD. Hier kan je je inschrijven voor de studie die je wilt.

Voer de opdrachten in “Mijn To Do lijst” uit, en dien een verzoek tot inschrijving in: geef aan welke opleiding je waar en wanneer wilt volgen.

Stap 4 Doe een studiekeuzecheck

Om er zeker van te zijn dat jij de studie hebt gekozen die bij je past, raden de meeste scholen aan een studiekeuzecheck te doen. Bij sommigen is het zelfs verplicht.

Stap 5 Collegegeld regelen

Het kost ongeveer €30 om in termijnen te betalen. Als het even kan: niet doen dus. Als je het geld hebt, betaal het dan meteen.

Let op: zorg ervoor dat je nooit rood komt te staan door je collegegeld in één keer te betalen. Rood staan is namelijk nog duurder dan die 30 euro te betalen.

Stap 6 Jouw school

Er zijn vaak nog wat extra stappen die je moet doen om je inschrijving te voltooien. Maar deze stappen zijn vaak anders voor elke school (bijvoorbeeld je digitale school-ID activeren, en een studentenpas aanvragen). Lees dus goed op de website van jouw school wat je nog verder moet doen.

Door naar:
Studiefinanciering