Wat is collegegeldkrediet en hoe vraag je het aan?

Collegegeldkrediet is een lening speciaal voor het betalen van je collegegeld. Het is onderdeel van je studiefinanciering, en je vraagt het ook op dezelfde manier aan. Het is dus niet voor mbo-ers! Die betalen namelijk lesgeld, geen collegegeld.

Wettelijk collegegeld

Als je studeert aan een hogeschool of universiteit moet je het wettelijke collegegeld betalen. Dit is een jaarlijks bedrag, meestal door de overheid bepaald.

Het wettelijk collegegeld is voor elke school hetzelfde.

Voor een full-time opleiding is dat 2.006 euro (2017-2018). Soms moet je daarbovenop ook nog eens instellingscollegegeld betalen. Dat hangt af van de opleiding die je doet.

Instellingscollegegeld

In sommige gevallen moet je ook instellingscollegegeld betalen. Als je bijvoorbeeld bij een particuliere instelling studeert (vandaar de naam). De hogeschool of universiteit bepaald dan zelf hoeveel dat is. Maar het is vrijwel altijd meer dan het wettelijke collegegeld.

Collegegeldkrediet aanvragen

Om al dat collegegeld te betalen is er dus collegegeldkrediet! Dat kan je samen met je studiefinanciering aanvragen.

Krijg je al studiefinanciering? Dan kun je zo alsnog collegegeldkrediet aanvragen. Dat doe je zo:

  1. Log in op Mijn DUO
  2. Ga naar ‘Mijn producten’
  3. Kies ‘Studiefinanciering’
  4. Ga naar ‘Details Studiefinanciering’ en klik op ‘Wijzig’ achter ‘Studiefinanciering aangevraagd’.
  5. Geef aan dat je ook collegegeldkrediet wilt (en hoeveel).
  6. Bevestig je verzoek en de rest wordt vanzelf geregeld.

Let op: Je kunt alleen collegegeldkrediet krijgen als je aan een hogeschool of universiteit studeert. Dus MBO-studenten kunnen dit niet aanvragen.

Hoeveel kan je lenen?

Als je wettelijk collegegeld moet betalen kun je maximaal €167,17 per maand lenen (2017-2018).

Als je instellingscollegegeld moet betalen en het hoger is dan het wettelijk collegegeld, kun je meer lenen (tot €835,83 per maand!).

Je kunt er altijd voor kiezen om minder te lenen dan je collegegeld bedraagt, maar nooit méér. Ook moet je goed bedenken dat het krediet wat je krijgt een lening is, en je dat bedrag na je studie altijd met rente terug moet betalen.

Veelgestelde vragen

Moet ik het wettelijke collegegeld betalen?

Je moet het wettelijke collegegeld betalen als je aan (elk!) van deze voorwaarden voldoet:

  • Je hebt de nationaliteit van één van de EU-landen, Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein of Suriname (tja..).
  • Je hebt nog geen bachelordiploma behaald als je een bacheloropleiding begint.
  • Je hebt nog geen masterdiploma behaald als je een mastersopleiding begint.
  • Je staat ingeschreven voor een opleiding aan een universiteit of hogeschool (duh).

Als je niet aan deze voorwaarden voldoet, moet je instellingscollegegeld betalen. De hoogte hiervan wordt bepaald door je hogeschool of universiteit. Het is meestal nog meer dan het wettelijke collegegeld.

Krijg ik meer krediet bij meerdere studies?

Als je tijdens een bachelor of masteropleiding vakken volgt van een andere opleiding (of gewoon een complete tweede opleiding), kan er geen extra collegegeld worden gevraagd! Dus: twee voor de prijs van één.

Je kan dus ook niet méér collegegeldkrediet aanvragen.

Wanneer moet ik het terugbetalen?

Voor collegegeldkrediet gelden in principe exact dezelfde regels als voor een DUO lening: 2 jaar nadat je bent geslaagd, moet je beginnen met terugbetalen. Dan heb je vervolgens 35 jaar de tijd (!) om het bedrag terug te betalen. Tenzij je voor 1 september 2015 begonnen bent met je studie. Dan heb je 15 jaar om het terug te betalen.