Geslaagd? Nu kan je je rijbewijs aanvragen en ophalen!

Als je geslaagd bent voor je rijexamen krijg je van het CBR een verklaring van rijvaardigheid en een verklaring van geschiktheid.

Daarmee vraag je bij het gemeentehuis je rijbewijs aan. Neem een kleurenpasfoto die aan de eisen voor een paspoort voldoet en een geldig identiteitsbewijs mee.

Hou er rekening mee dat je rijbewijs ongeveer 40 euro kost!

Nog even geduld hebben...

Tot je je rijbewijs hebt mag je nog niet rijden. Het duurt 5 werkdagen voor je je rijbewijs kan ophalen. Dit moet je zelf doen en je hebt er - alweer - je identiteitsbewijs voor nodig.

Wil je geen 5 dagen wachten dan kan je een spoedprocedure aanvragen. Daar zijn ook weer kosten aan verbonden.

Hou je rijbewijs altijd bij je

Zodra je achter het stuur gaat zitten, moet je een geldig rijbewijs kunnen tonen. Kan je dat niet dan kost je dat minstens € 90,-.

Het is sowieso wel handig om het altijd bij je te hebben, want je kan het in de meeste gevallen ook als ID gebruiken. Met een paar uitzonderingen.

Wees er zuinig op!

Behalve dat je je rijbewijs moet kunnen tonen als je aangehouden wordt, moet het ook goed leesbaar en onbeschadigd zijn. De boete daarvoor is ook € 90,-.

Beginnend chauffeur

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, wordt je de eerste vijf jaar als beginnend chauffeur gezien.

Beginnersrijbewijs

Iedereen die voor de eerste keer een rijbewijs haalt krijgt een zogenaamd beginnersrijbewijs.

Omdat mensen die net hun rijbewijs hebben vaker betrokken zijn bij ongevallen, heeft de overheid besloten beginnend bestuurders voor bepaalde verkeersovertredingen extra zwaar te straffen doormiddel van "punten":

Lees verder over het beginnersrijbewijs