Overig 1/3

Alles over het halen van je rijbewijs

Een van de grootste voordelen van 18 jaar worden is dat - als je een rijbewijs hebt - je nu eindelijk auto mag rijden. Weg met de fiets, de auto is je toekomst!

Stap 1 Rijschool zoeken

Een goede rijschool zoeken is erg belangrijk. Wil je bijvoorbeeld wekelijks lessen volgen of wil je liever een spoedcursus?

En wat is de kwaliteit van de lessen? Hoe beter de lessen, hoe minder je er van nodig hebt om te slagen. Dat scheelt je zo een hele hoop geld!

Meer tips over het zoeken naar een rijschool

Stap 2 Theorie examen

Voordat je mag afrijden moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie examen. Hoe sneller je met de theorie begint, hoe beter. Hoe meer je weet over de verkeersregels, hoe makkelijker het autorijden wordt. En dat kan je een flink aantal rijlessen schelen.

Lees meer over het theorie examen

Stap 3 Praktijkexamen

Het praktijk examen is de laatste stap naar je rijbewijs. Superspannend maar best te doen.

Wanneer ben je er klaar voor, wat moet je meenemen en wat kan je verwachten.

Lees verder over het praktijk examen

Stap 4 Rijbewijs gehaald

Je mag pas de weg op als je in het bezit bent van je rijbewijs. Dat moet je nog wel even aanvragen en ophalen.

En wist je dat voor een "kersverse bestuurder" overtredingen zwaarder tellen en je helemaal geen alcohol mag drinken voor het rijden?

Lees meer over je rijbewijs aanvragen

Een eigen auto

Droom je van een eigen auto? Behalve de aanschafprijs komen daar nog wel wat andere kosten bij kijken.

Veelgestelde vragen

Al voor je 18e beginnen?

Wil je al voor je 18e beginnen? Dat kan. Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen en een half jaar later mag je ook rijlessen volgen.

Vanaf je 17 verjaardag mag je je praktijkexamen doen. Zodra je voor alles geslaagd bent, krijg je je rijbewijs en mag je autorijden. Maar tot je 18e verjaardag moet er dan wel een coach naast je zitten. Bijvoorbeeld je vader of je moeder.

Je moet daarvoor een begeleiderspas kopen (ad € 35,-) waar maximaal 5 coaches op vermeld mogen worden. Hoe dat in zijn werk gaat lees je op 2toDrive.

Pas als je 18 bent mag je zelfstandig achter het stuur zitten.

Let op: Als je als 17-jarige met een rijbewijs tóch een ritje maakt zonder een coach die op de pas vermeldt staat, kan je dat een fikse boete opleveren: € 140,-. Maar nog erger is dat de politie het doorgeeft aan het CBR en die kan je rijbewijs dan ongeldig verklaren. Niet doen dus! Rij je voor je 18e zonder rijbewijs, dan is de boete nog hoger: € 340,-

Rijbewijs verloren of gestolen?

Als je rijbewijs kwijt bent (verloren of gestolen), kan je bij de meeste gemeenten meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. Je hoeft dus niet naar de politie te gaan om aangifte te doen. Zoek op de site van jouw gemeente of ze hieraan meewerken. Maak een afspraak en ga er persoonlijk naar toe, met een kleurenpasfoto en een geldig ID. Daar vul je een verklaring in dat je je rijbewijs kwijt bent, en daarna zetten ze de aanvraag van het nieuwe rijbewijs meteen in gang. Je oude rijbewijs is dan meteen niet meer geldig, dus als je het daarna toch weer vindt mag je dat niet meer gebruiken. Lever het dan in bij de gemeente.

Hou er rekening mee dat het 5 werkdagen duurt voordat je het nieuwe rijbewijs kan ophalen. Veel gemeentes hebben een spoedprocedure; daar betaal je wel extra voor.

Tot het nieuwe rijbewijs er is, mag je niet rijden. Ook echt niet doen, want de boetes is niet mals: € 90,-.

Rijden zonder rijbewijs?

Zodra je gaat rijden, moet je een geldig rijbewijs kunnen tonen. Heb je niet bij je, dan staat je boete te wachten van € 90,-. Heb je helemaal geen rijbewijs, of is je rijbewijs niet geschikt voor het voertuig waarin je rijdt, dan is de boete € 340,-.

Rijden in het buitenland?

Ga je naar het buitenland en wil je daar ook autorijden? Dan moet je hier op letten: Rijden in het buitenland

Door naar:
Verzekeringen