Afrijden voor het rijbewijs: het praktijk examen!

Er komt een moment dat je van je rij-instructeur te horen krijgt dat je klaar bent om af te rijden.

Dat betekent niet dat je gegarandeerd zult slagen, en ook niet dat je alle kneepjes van het autorijden perfect beheerst.

Maar wel dat je rij-instructeur denkt dat de kans dat je het praktijkexamen zult halen, vrij hoog is.

Stap 1 Rijschool machtigen

Het praktijk examen kan je niet zelf aanvragen. Dit moet je rijschool voor jou doen. Wel moet je hier toestemming voor geven. Hier heb je een DigiD voor nodig.

Waarschijnlijk krijg je wel een flyer van je rijschool mee naar huis met het rijschoolnummer erop en de stappen die je moet volgen. Daarvoor heb je het rijschoolnummer nodig. Je kan de flyer hier bekijken.

Stap 2 Datum vastleggen

Zodra je je rijschool gemachtigd hebt, kunnen zij het rijexamen voor je aanvragen. Dan wordt er een datum geprikt en krijg je een mailtje wanneer het examen plaats vind.

Mocht je invloed hebben op de tijd van het praktijkexamen: uit onderzoek blijkt dat je 's ochtends net na de spits de meeste kans van slagen hebt. Midden in de ochtendspits en rond het middaguur is dat veel minder.

Vóór je examen krijg je nog een standaard mailtje van het CBR over de dingen die je mee moet nemen, wat er van je verwacht wordt etc. Lees dat document goed door, print het uit, en neem het mee naar je eindexamen.

Stap 3 Voorbereiden

Op het eindexamen kun je je moeilijk voorbereiden. Het beste is om gewoon net zo te rijden als je tijdens je rijlessen ook zou doen. Denk niet te moeilijk na en denk gewoon aan wat je geleerd heb van je rij-instructeur. Er zijn nog wel een aantal dingetjes die je moet doen...

Lees verder over het voorbereiden voor het praktijk examen rijbewijs

Stap 4 Het afrijden zelf

Na alle voorbereidingen komt de dag van het praktijk examen. Wat kan je verwachten en hoe het in zijn werk?

Lees meer over het afrijden zelf