Naar het buitenland: een internationaal rijbewijs nodig?

Binnen de EU mag je rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. Maar voor landen daarbuiten heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Ook als je daar een auto huurt.

Rijden binnen de EU

Binnen de EU mag je rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. Wel moet je minimaal 18 jaar zijn. Check vooraf of er andere (verkeers)regels gelden dan in Nederland. Deze site geeft veel info. Ook bij de ANWB kan je veel informatie vinden. Begin op deze pagina en klik dan door naar het betreffende land.

Rijden buiten de EU

Voor landen buiten de EU heb je soms een internationaal rijbewijs nodig. Ook als je daar een auto huurt. Op zich stelt het niet zoveel voor, zie het meer als een vertaling en een extra identificatie.
Op deze pagina kan je van 120 landen checken of je het nodig hebt. Ook vind je daar of je nog meer documenten nodig hebt.

Internationaal rijbewijs aanvragen

Heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Je koopt het bij vestigingen van de ANWB. Zo'n rijbewijs kost € 18,95 en is maximaal 1 jaar geldig. Neem een pasfoto en je gewone rijbewijs mee.

Dit betekent niet dat je je gewone rijbewijs lekker thuis kan laten. Zonder normaal rijbewijs is het internationale ook niet geldig.

Veelgestelde vragen

Bromfietsrijbewijs in het buitenland?

Zo goed het geregeld is met auto rijden in het buitenland, zo slecht is het gesteld met bromfiets rijden.

Er zijn internationaal geen afspraken gemaakt over het bromfietsrijbewijs. Er is dan ook geen internationaal bromfietsrijbewijs. Als je wilt weten of je met jouw papieren (of zonder) überhaupt brommer mag rijden in jouw vakantieland, dan zal je contact op moeten nemen met de ambassade van dat land.

Gelden er andere regels als je in het buitenland gaat wonen?

Binnen de EU:

Gaat je een poosje in een ander land van de EU wonen? Dan kan je je Nederlandse rijbewijs gebruiken zolang dat geldig is. Als je rijbewijs verloopt, moet je een nieuw rijbewijs aanvragen in het land waar je woont. Neem daarvoor op tijd contact op met de verantwoordelijke instantie in dat land. 

Buiten de EU:

Een Nederlandse rijbewijs is buiten de EU niet altijd geldig. Neem daarom je in het andere land contact op met de instantie die rijbewijzen afgeeft. Dan hoor je snel genoeg wat je moet doen om ook daar te kunnen rijden.