Overig 2/3

Welke belangrijke verzekeringen heb je nodig?

Er zijn een hoop verzekeringen. De belangrijkste en bekendste is de zorgverzekering.

Als je een auto of een motor hebt, ben je wettelijk verplicht om daarvoor een WA-verzekering af te sluiten.

Dan zijn er nog allerlei andere verzekeringen. Sommige daarvan heb je nodig, andere niet persé. En vaak kan je nog een poosje meeliften op de polissen van je ouders.

Ik loop ze even door:

Zorgverzekering

Verreweg de bekendste en belangrijkste verzekering. In Nederland is iedereen verplicht er eentje te hebben. Maar wist je waar je allemaal op moet letten als je eentje wilt afsluiten? En hoeveel een goedkope zorgverzekering je kan besparen?

Meer informatie over de zorgverzekering...

Autoverzekering (WA-verzekering)

Als je een auto of motor koopt die op jouw naam komt te staan, moet je er ook een verzekering voor afsluiten: de autoverzekering. Deze verzekering is verplicht en wordt dus ook vaak Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) genoemd. Niet te verwarren met de aansprakelijkheidsverzekering (voor particulieren) dus.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als jij schade veroorzaakt bij anderen, kunnen de kosten daarvan flink oplopen. Helemaal als iemand door jou schuld gewond raakt. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt de kosten (zolang ze niet opzettelijk zijn veroorzaakt) en is dus heel belangrijk om te hebben. Maar niet verplicht!

De kans is groot dat je ouders een gezinsaansprakelijkheidsverzekering hebben. voor het hele gezin: Daarop ben jij dan meeverzekerd, ook als je op kamers woont. Voorwaarde is dat je niet getrouwd bent.

Lees meer over de aansprakelijkheidsverzekering.

Ongevallenverzekering

Deze verzekering keert een fors bedrag uit als je door een ongeval langdurig moet worden opgenomen, blijvend invalide wordt of komt te overlijden. Zolang je bij je ouders woont, ben je meeverzekerd op hun polis (als zij die hebben). Zelfs als je niet meer thuis woont (omdat je bijv. studeert) kan je nog steeds meeverzekerd zijn op de gezinsongevallenpolis van je ouders. Zoek dat even uit, want soms geldt wel een maximum leeftijd.

Lees meer over de ongevallenverzekering.

Inboedelverzekering

Met een inboedel verzeker je tegen schade en diefstal van je 'roerende zaken’. Als je op jezelf woont is het vaak handig deze verzekering af te sluiten.

Doorlopende reisverzekering

Uitvaartverzekering

Veel dingen om op te letten dus, maar als je eventjes tijd besteed aan deze punten, bespaart je dat al gauw honderden euro's per jaar. Ook zul je blij zijn dat - áls er iets gebeurt - je goed verzekerd bent.

Door naar:
Jij en de overheid