Heb jij een aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Een Aansprakelijkheidsverzekering… De zoveelste verzekering... Een kleine uitleg:

Waar is deze verzekering voor?

Deze verzekering is niets anders dan eentje die alle schade die jij iemand anders aandoet, dekt.

Dus als je per ongeluk iemands been breekt, verzekert deze verzekering de kosten die de ongelukkige met het gebroken been eraan overhoudt.

Ook wordt zaakschade (per ongeluk iets kapot maken dus) verzekerd.

Maar let op! Lees niet over per ongeluk heen. Als je expres iemands been breekt of expres een winkel binnenrijdt met je auto wordt de schade niet verzekerd en zul je zelf moeten dokken voor andermans letsel/schade.

Wanneer ben je precies aansprakelijk? Als het volgende aan de hand is:

Zo staat het in de wet. In deze gevallen kan je dus met een schadeclaim te maken krijgen. Dus is er een speciale verzekering die deze kosten dekt. De aansprakelijkheidsverzekering (voor particulieren).

Deze aansprakelijkheidsverzekering wordt ook wel eens WA-verzekering (wettelijk aansprakelijkheids verzekering) genoemd. Maar dat klopt niet! Want deze verzekering is in Nederland niet verplicht. Maar wat is dan een WA-verzekering? Een autoverzekering. Die is wel verplicht.

Wel of niet afsluiten?

Als je net 18 jaar bent geworden ben je nog gewoon meeverzekerd met je ouders. Je hoeft je er dus waarschijnlijk geen zorgen over te maken. Als je ouders geen aansprakelijkheidsverzekering hebben, is het wel slim om er zelf eentje af te sluiten. Het kost namelijk bijna niets.

Als je later een gezin krijgt of zelfstandig ondernemer wordt is het wel goed om er water dieper in te duiken. Dan is het wel verstandig om deze verzekering af te sluiten.

Vergelijken

Als je zeker weet dat je een aansprakelijkheidsverzekering wilt, dan heb ik hier een mooie vergelijkingstool voor je:

Let goed op de opties!