Essentieel 1/5

Identiteitsbewijs

In Nederland moet iedereen van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Gelukkig mag er niet te pas en te onpas naar je ID gevraagd worden, maar als je het niet bij je hebt ben je wel strafbaar.

Ook voor veel andere zaken heb je een ID nodig: voor het openen van een bankrekening, het aanvragen van een uitkering, om drank of alcohol te kopen, enz. enz. Om maar eens wat te noemen.

Waarschijnlijk heb je dus al lang een of meerdere ID's.

In Nederland zijn er 3 officiële identiteitsbewijzen:

Paspoort

Het paspoort is een officieel document dat jou identificeert als burger van Nederland. Je kan het gebruiken voor alle omstandigheden waar je een ID voor nodig hebt en er wereldwijd mee reizen.

Meer over het paspoort →

Identiteitskaart

De identiteitskaart is een handig klein pasje waar je je binnen de EU mee kan identificeren. Zo'n kaart is net iets goedkoper dan een paspoort.

Lees hoe je het aanvraagt en wat je daar voor nodig hebt.

Rijbewijs

In Nederland kan je je in veel gevallen ook met een rijbewijs identificeren.

Maar let op: Je kan je rijbewijs niet gebruiken om je te identificeren bij:

In die gevallen heb je alsnog een ID-kaart of een paspoort nodig.

Een rijbewijs kan je niet zomaar aanvragen maar moet je verdienen door te slagen voor het theorie- en praktijkexamen rijvaardigheid.

Lees meer over het rijbewijs

Veelgestelde vragen:

Wanneer gebruik je welk ID?

Een ID-kaart kan je in Nederland overal voor gebruiken en is makkelijk mee te nemen. Binnen de EU kan je je er ook mee identificeren.

Een paspoort wordt wereldwijd geaccepteerd als ID. Het is wel veel groter én duurder om aan te vragen. Niet zo handig dus in het uitgaansleven.

Een rijbewijs is - net als een ID-kaart, heel makkelijk mee te nemen. Je kan het binnen Nederland heel goed als ID gebruiken. Maar voor een aantal zaken is het niet voldoende. Kijk daarvoor nog even onder het kopje "Rijbewijs".

Hoe maak je een veilige kopie van je ID?

Soms moet je een kopie van je ID afgeven. In een hotel, bij het huren van een auto, maar ook als je een telefoon besteld via het internet.

Maar met de de gegevens op je ID-bewijs, zoals je naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN-nummer) is het voor criminelen erg makkelijk om identiteitsfraude te plegen. Het is dus beter om een veilige kopie van je ID af te geven waar alleen de hoog nodige persoonlijke informatie op staat.

Om je daarbij te helpen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de KopieID-app ontwikkeld, waarbij je met je smartphone een veilige kopie van je identiteitsbewijs kunt maken. Daarmee streep je de gegevens door die een instantie niet nodig heeft. Ook kan je dan meteen een watermerk over de kopie heen te zetten met daarin het doel en de datum van de kopie.

Je kunt de app downloaden in je app store:

Apple App Store

Google Play Store

Windows Phone

De KopieID-app is uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Door naar:
DigiD