Nooit teveel geld uitgeven: maak een overzicht

Hoe kan je goed met geld omgaan als je niet weet hoeveel geld je kan uitgeven? Niet!

Het is dus super belangrijk dat je weet wat je inkomsten zijn en wat je daarvan moet betalen. Want naast je dagelijkse uitgaven heb je ook op je 18e al een aantal vaste lasten: kosten die maand na maand terugkomen en waar je niet onderuit komt.

Je moet die dus opnemen in een overzicht en een soort administratie opzetten. Klinkt ingewikkeld en saai, is heel eenvoudig en best leuk.

Wat komt er binnen?

Begin met je inkomsten. Dat is het makkelijkst en daar ben je waarschijnlijk snel klaar mee.

Denk aan loon, stufi, toelagen van je ouders.

Maar misschien krijg je ook vakantiegeld, verhuur je je kamer tijdens de vakanties via Airbnb, krijg je elk jaar met Kerst een flink bedrag van je oma, ozd. Dat zijn ook inkomsten en kan je meetellen. Al zal je een schatting moeten maken op welk bedrag dat per maand uitkomt.

Nu weet je wat je per maand te besteden hebt.

Wat gaat er uit?

Tegenover je inkomsten staan je uitgaven. Dat is het gedeelte van het geld uitgeven ;-) Je hebt kosten waarvan je vooraf weet dat je ze moet betalen. Dat zijn je 'vaste lasten'.

  1. maandelijks terugkerende vaste lasten: uitgaven die altijd ongeveer hetzelfde zijn. Denk aan huur, gas en licht, maandelijks contributies, telefoon/tv/internet abonnement en je zorgverzekering.
  2. jaarlijkse vaste lasten: studiegeld, verzekeringen (auto, inboedel, belasting, vuilnis) Er zijn ook kosten die niet vast staan maar telkens verschillen. Maar waar je wel een redelijke schatting van kan maken:
  3. Wisselende kosten: huishoudgeld, vervoerskosten, kapper,
  4. Onvoorzien (boetes, spullen die kapot gaan en die je moet vervangen, ziekte- en tandartskosten en medicijnen die niet onder je zorgverzekering vallen)
  5. Overig: kleding, uitgaan/etentjes, vakanties, kado's,

Zet al je uitgaven op een rijtje.

Tip: Als je niet weet wat je overal aan uitgeeft, bekijk dan je bankafschriften van het afgelopen jaar. En hou vanaf nu bij waar je je geld aan uitgeeft. Vaak is dat heel verhelderend!

Zijn je inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht?

Nu kan je zien of je inkomsten en uitgaven met elkaar in evenwicht zijn. Je uitgaven moeten i.i.g. minder of gelijk zijn aan je inkomsten. Geef je meer uit dan je te besteden hebt, dan moet je je uitgaven heel rap verminderen.

Aan sommige uitgaves - zoals je huur - kan je waarschijnlijk niets veranderen.

Maar met een beetje beleid kan je een hoop besparen op je huishoudgeld, je kleding, uitgaan, abonnementen etc. Meer tips daarover in stap 5.

En soms moet je dingen gewoon schrappen. Als je er (nog) geen geld voor hebt zijn ze (nog) niet voor je weggelegd. Zo simpel is dat.

Rule nr 1: alleen geld uitgeven dat je hebt.