Bankrekening kiezen: waar let je op?

Waarschijnlijk heb je al een betaalrekening, maar misschien moet je nog een bankrekening kiezen. Waar let je dan op?

Een bankrekening kost je geld; de bank wil immers betaald worden voor zijn diensten. Er zitten best wat verschillen tussen de tarieven die de banken je in rekening brengen, en soms is het zelfs de moeite waard om over te stappen naar een andere bank.

Dus kijk dan even naar de kosten van de rekening zelf, je pasje, opnames (in het buitenland) en of je rente krijgt over je saldo.

Voordeligste bank

De voordeligste bank is op dit moment de SNS Bank (gekozen door de consumentenbond). Die geeft ook een mooie rente op je saldo. Een jongerenrekening (t/m je 25e) is gratis.

De ASN bank is de voordeligste 'groene' bank. Ook daar krijg rente op je saldo, en is de rekening tot je 25e gratis. Ná je 25e zijn de kosten wel hoger dan bij de SNS bank.

Wil je veel extra mogelijkheden voor een vast bedrag per jaar, én rente over je saldo, dan is de KNAB bank een goede keuze. Die rekent geen extra kosten voor verschillende rekeningen, extra pasjes, een creditcard, pinnen in het buitenland, enz. enz. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent.

Waar moet je bankrekening aan voldoen?

Niet alleen de kosten zijn belangrijk.

Want om goed met geld om te gaan, moet je de mogelijkheid hebben om nog 2 extra rekeningen te openen:

Kijk ook of de bank een handige app heeft waarmee je makkelijk betalingen kan doen met je mobiel.

Voor online betalingen moet je bij de meeste banken een paslezer gebruiken: een pin-apparaatje of kastje. Sommige zijn handig, sommige ronduit onhandig.

(Zo hebben veel banken een paslezer die gekoppeld is aan je rekening en die je dus alleen voor daarvoor kan gebruiken. Knab heeft een paslezer waar je je pasje in doet en je pincode invoert. Die is dus voor meerdere rekeningen te gebruiken. Bovendien kan je daar met 1 pasje al je rekeningen beheren.)

Check ook of je rood mag staan, en - nog veel belangrijker! - of je die optie uit kan zetten. Want de beste manier om te voorkomen dat je teveel uitgeeft is als je die mogelijkheid niet eens hebt ;-). Over rood staan betaal je bovendien heel veel rente: tot wel 18 % per jaar!

Zo zie je dat er toch wat zaken een rol spelen bij een bankrekening kiezen.